Vaccinatiekritiek in Nederland

Mijn naam is Nora Smit. Ik ben 23 jaar en geboren en getogen in Amsterdam. Ik studeer aan de Universiteit van Amsterdam waar ik de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie volg. Tijdens mijn bachelor heb ik een interesse ontwikkeld voor medische antropologie, een tak van antropologie die bestudeert hoe mensen hun lichaam, gezondheid en de gezondheidszorg ervaren en interpreteren vanuit een politieke, culturele en economische invalshoek. Een stageplek bij het onderzoeksproject ‘alternatieve en religieuze geneeswijzen in Nederland’ sprak me daarom aan!

Ik ga mij de komende maanden (van 1 februari tot 30 april 2020) verdiepen in belevingswereld van vaccinatiecritici. Deze mensen twijfelen aan de veiligheid en werking van vaccinaties en hebben daarom hun kinderen niet laten vaccineren of hebben spijt dat ze hun kinderen hebben laten vaccineren. Ik ga onderzoeken hoe het komt dat deze groep hun vertrouwen in vaccinaties en de overheid kwijt is geraakt.

In juli 2020 heeft Nora Smit haar onderzoek afgerond en beschreven in het werkstuk  Een Bewuste Keuze. Een Etnologisch Onderzoek naar de Motieven van Nederlanders die het Rijksvaccinatieprogramma Bekritiseren.